Pálya foglalás

« < Március 2024 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Megye II. felnőtt

Vértesszőlős Vértesszőlős58
Dunaszentm. Dunaszentm.55
Gyermely-Sz. Gyermely-Sz.49
Süttő Süttő44
41
Vértesomló Vértesomló41
 
Teljes tabella

Topfoci Hírcstorna


Webmester:
Mufuves web  
Sporttörténet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tolnai Imre   

Morzsák a kezdetektől avagy részletek községünk sporttörténetéből. 2008. augusztus 3-án községünk korszerű Uniós színvonalú műfüves, villanyvilágítással ellátott sportpályával gazdagodott, ami tovább növelheti szakirányú sporttevékenység folytatását a helyieknek és a határainkon kívülieknek egyaránt. Ennek kapcsán jutott eszembe...

hogy nem volt mindig így. Hosszú időbe telt, amíg községünk eljutott idáig, hogy sportpálya, öltöző, sportcsarnok, műfüves pályák állnak rendelkezésünkre a minőségi sport, a hobby és a tömegsporthoz. Ahhoz, hogy erről egy kis képet kapjunk, vissza kell mennünk - gondolatban - apáink, nagyapáink korába, hogy lássuk honnan jött, hová jutott községünk sportélete. A II. világháború előttről kezdeném: ebből a korból nem is beszélhetünk itteni sporttevékenységről. Az iskolai testnevelés volt az egyetlen, ami alacsony színvonalú, játékos keretek között folyt és csak egy kis többletmozgást jelentett. Alkalmi versengések is csak hébe-hóba, kivételes ünnepnapokon akadtak. Pl.. ki az erősebb („birok”) („birkózás”), ki emel fel nagyobb rönköt? (súlyemelés), Ki dob messzebbre? („gránátdobás”), kötélhúzás.

Nem sportolásra, de megemlíthető a Gyermelyi Strandfürdő, ami 1942-től néhány évig fürdést és némi mozgást jelentett akkor sokaknak. A kezdeteket az 1960-as évektől kell keresni. Ebben az évben megépült a mai iskolánk elődje, ami az akkori viszonyokhoz képest korszerűnek mondható volt.

A szellemi oktatás mellett ez az iskolai testnevelést is rendszeresebbé tette, annak ellenére, hogy semmiféle tárgyi feltétel nem volt hozzá. A testnevelésórák az udvaron, télen a tantermekben folytak. Csupán a lelkesedés és a sporttevékenység megszeretetése vezetett el fokozatosan ez egyre rendszeresebbé váló versenyekhez. Az iskolai versenyek mellett egyre gyakoribbá váltak a barátságos futballmérkőzések, néha egy-egy atlétikai verseny, futás, kerékpár-, és ügyességi vetélkedők. Pl.: 11-es rúgás, akadályverseny. Divatba jött a sakkozás, asztalitenisz. Alakult egy kézilabda csapat (női) is. Tornában, atlétikában már megjelentünk vidéki versenyeken is. A sport népszerűsítésében az iskola járt elől rendszeres versenyekkel; 3-4 évente megrendezett tornaünnepélyekkel, bemutatókkal, népi játékok felújításával (pl.: méta). Ekkor még jégpályánk is volt.


Rendszeressé akkor váltak ezek, amikor 1974. június 6-án megalakítottuk a gyermelyi sportegyesületet "Gyermely TSZ SE" . Ez indította el azt a folyamatot, amit ezután már rendszeres sporttevékenységnek tekintünk. 1975-től folyamatosan beneveztünk sakkban, asztaliteniszben, kézilabdában a járási bajnokságokba, később labdarúgásban is részt vettünk a járási versenyeken. Több-kevesebb sikerrel, de azóta rendszeresnek mondhatók e tevékenységek. Közben tárgyi feltételeink is egyre javultak. A Sportcsarnok megépítése új fejezetet nyitott nemcsak az iskolai testnevelésnek, hanem több eddig ismeretlen sportág is bemutatkozott falunkban. Foci, karate, kondicionáló torna, gyógytestnevelés, és még számos kezdeményezés jelezte (az utóbbi időben a koronglövő pálya is ahol már több híres versenyző is megfordult, pl.: Igaly Diána olimpiai bajnok is.), hogy községünk lakói szívesen kapcsolódnak be alkalmi és rendszeres sporttevékenységekbe. Egyre gyakoribbá és rendszeresebbé váltak a bajnoki mérkőzések a sportcsarnok jóvoltából egyre több sportággal ismerkedhettek meg a fiatalok pl.: kosárlabda kick-box. Persze a legnépszerűbb sportág nálunk is mindig a foci volt. Kezdetben alkalmi tereken pl.: a mai Hősök Tere; a faluvége (káposztások), a mostani iskolaudvar volt, ahol rúgtuk a „bőrt” (sokszor csak egy volt). Az első „jobb” pálya a mai iskolaudvar helyén volt, de olyan lejtős, hogy kirúgáskor a labdát meg kellett támasztani, hogy el ne guruljon.


Az iskola építés miatt aztán kiköltöztették a falu végére - a káposztásokba -, de ez meg csak akkora volt, hogy kirúgásból is majdnem gólt lehetett elérni. A bajnoki szabályok miatt nagyobb és jobb pálya kellett, amit az akkori TSZ meg is épített – öltözőkkel együtt. Még a patakot is elterelték miatta. Azóta ez a focipályánk. E mellett 80-90%-ban szponzorálta is a TSZ a sportegyesületet. A 10-20%-ot az akkori Tanácstól kapta a sport.
A sportpálya többszöri felújítás után nyerte el mai arculatát, ami most már az új műfüves pályával kiegészülve magas színvonalon biztosít községünk és környékünk minden sportkedvelőjének sokirányú rendszeres és alkalmi sporttevékenységet.

 



pálya az iskolaudvaron pálya a patak mellett sok ismerős arc

 

Még több kép a tornaünnepélyekről!

 

2008. október

Tolnai Imre

 

Belépés



Oldalainkat 399 vendég böngészi

Jelenleg a következő lehetőségek állnak rendelkezésedre a bejelentkezésed után:

  • Belépés a fórumra ugyanezzel a jelszóval és felhasználónévvel, és ott hozzászólások, témakörök létrehozása.
  • Részvétel a tippjátékban
  • Kedvenc csapat választás
  • Saját profil kialakítás: képfeltöltés
  • Adatmódosítás (pl.: jelszó)
  • Képgaléria értékelése, véleményezése
  • Cikk küldés
A későbbiekben előfordulhat, hogy bizonyos cikkeket, információkat, „oldal blokkokat” csak bejelentkezett felhasználók láthatnak.
  • Aktuális eredmények
  • Legjobb tippelők
  • Saját adatok

Kiemelt szolgáltatásaink:

  • Edzőpartner keresés
  • Edzőmeccs szervezés
  • Pálya bérlés, pálya foglalás
  • Általános tájékoztatás

Pom Pom Közkívánatra

Legjobb Tippelők

Nagypálya felnőtt
Teljes Forduló
  Name P Ø T
1. svensson 108 1.77 61
2. csepregi 106 1.77 60
3. goalem7 81 1.69 48
4. lemonnut 66 1.16 57
5. radar 39 1.30 30
  Name P Ø T
1. svensson 0 0.00 6
2. lemonnut 0 0.00 0
csepregi 0 0.00 0
radar 0 0.00 0
goalem7 0 0.00 0

Szavazás

Milyen bajnokságokat szervezzünk a 30x60 as műfűre?
 

Megye II. ifi

70
Várgesztes Várgesztes63
Vértesszőlős Vértesszőlős61
Gyerm. Ifi Gyerm. Ifi57
Vértesomló Vértesomló52
49
 
Teljes tabella

Hirdetések

Olyan autómatát keresek, ami piros lapot is elfogad, és kapok érte minimum 3 meccset! Aki tud segítsen!